Oslabený organismus je ideální prostředí pro bakteriální a virová onemocnění. Zvláště na podzim bychom se měli snažit organismus posílit, abychom se takovým onemocněním vyvarovali. Pokud ale i přes ostražitost nemoc propukne, nemusíte hned běžet k lékaři pro recept. V počátcích nemoci totiž tělu pomohou i přírodní produkty. Navíc mohou fungovat jako účinná prevence.
Nejlepší je zachytit symptomy nemoci hned na samém počátku a nasadit některou z přírodních metod. Takzvaných přírodních antibiotik je mnoho, v první řadě se vám asi vybaví česnek. Co si ale budeme povídat, syrový česnek si k snídani každý den asi nedáte. Je ještě mnoho dalších přírodních produktů, které vás mohou vyléčit. Tak se inspirujte:
Česnek a cibule
Ale začneme tím česnekem. Dřív lidé věřili, že česnek zastaví mor a že působí všem proti zlým silám a duchům. Všeobecně je tato rostlina známá pro své antibiotické, protivirové a protiplísňové účinky. Pomáhá nakopnout imunitní systém, snižuje pravděpodobnost onemocnění srdce a mozkové mrtvice. Obsahuje mnoho vitamínů C a antioxidantů. Používá se k posílení imunitního systému. Cílené pojídání česneku nebo užívání tinktur z něj ničí kvasinky a plísně ve střevech i kdekoli jinde. Kromě stroužků (denní dávka by neměla překročit tři kousky) se dá užívat i ve formě čisté vylisované šťávy ráno na lačný žaludek v kombinaci s mlékem.
Podobně jako česnek i cibule obsahuje antibiotickou látku alicin, k tomu také mnoho vitamínů a minerálů. Má mírnější účinky než česnek, uvolňuje hleny a pomůže při zánětech dutin, kašli a astmatu. Celkově zklidňuje organismus a zlepšuje jeho imunitu.
Zázvor a med
Po ostrých přísadách je čas na něco sladkého. Bojovníkem za naše zdraví je totiž i med. Zabírá na bolesti v krku, kašel, zánět průdušek a paradoxně i bolesti zubů. Med nejen, že ničí bakterie uvnitř, při nanesení na kůži urychluje hojení drobných poranění.
Už jste slyšeli o lichořeřišnici? Najdete ji na zahrádce a používá se třeba na záněty močového měchýře, pomáhá při streptokoku a bakteriím. Její užívání by se ale nemělo přehánět.
Zázvor pro změnu uklidňuje podrážděný žaludek, usnadňuje trávení a bojuje proti infekcím horních cest dýchacích. Můžete si ho dát jako čaj nebo klidně i do jídla.
Aloe vera i pivo
Víte, kde roste třapatka úzkolistá? Přesně tam, kde oblíbený lék echinacea. Tato bylinka urychluje hojení jizev a zabraňuje infekcím, je doslova zabiják bakterií i virů a nejspíš už jste ji použili při léčbě chřipky, angíny nebo zánětu dutin. Přímá aplikace zabírá na ekzémy, výborná i na popáleniny od slunce.
Jablečný ocet užíval už Hippokrates. Vyrábí se z čerstvých jablek, obsahuje vlákninu pektin a snižuje tak cholesterol a reguluje krevní tlak. Když jsme u toho ovoce, taky milujete grapefruit? Dopřejte si ho hlavně, když na vás „něco leze“. Jadérka grapefruitu aktivně působí proti bakteriím a virům a také proti parazitům.
Aloe vera je všeobecně známá svými příznivými účinky na imunitní systém. Má navíc silné protibakteriální, protivirové a protikvasinkové účinky a také upravuje střevní mikroflóru.
A nakonec jedna dobrá zpráva. Dejte si pivo! Přírodním antibiotikem je totiž i chmel otáčivý. Jeho šištice má antibakteriální účinky.
Léčení přírodními antibiotiky trvá déle, než když se léčíte pilulkami z lékárny. Odměnou je vám ale fakt, že s přírodními produkty neničíte střevní mikroflóru a tělo se při dalším boji s viry a bateriemi bude lépe a účinněji bránit.