Věděla jste, že tuk je důležitý pro vaše tělo během těhotenství a při kojení? Propagandy „nízkotučných“ produktů a články o těhotenství, které zdůrazňují, že potřebujete „jen 1000 kalorií denně“, nás vyděsily. Dieta s nízkým obsahem tuku je totiž naprosto nevhodná pro vaše nenarozené dítě. Zde je důvod, proč byste měla dát tukům druhou šanci.
Proč je tuk důležitý?
Tuk během těhotenství a kojení hraje více rolí. Jednou z nejdůležitějších je pravděpodobně vývoj mozku. Růst mozku začíná během druhého
Kvalita kojení
Studie ukazují, že nastávající maminky by se během prvního a druhého trimestru neměly vyhýbat tukům. Dobrý příjem EFA také podporuje dobrou porodní hmotnost novorozence. Na množství tuku ve stravě závisí i kvalita vašeho mateřského mléka. Jak bylo uvedeno výše, příjem esenciálních mastných kyselin u matek má přímý dopad na hladinu EFA v mateřském mléce. Pokud chcete, aby se tuky dostala k vašemu dítěti, musíte je zkonzumovat vy. Tuk také pomáhá vytvářet bohaté, vyživující mléko. Kojenci nepotřebují dietu s nízkým obsahem tuku, protože zhruba 50-60 % energie v mateřském mléce pochází právě z tuku.
Absorpce živin
Tuk je také důležitý pro absorpci živin. Mnoho vitamínů je „rozpustných v tucích“, což znamená, že vaše tělo potřebuje tuky k jejich využití. Hormony jsou závislé na tuku (zejména cholesterolu) a jsou důležité pro udržení těhotenství. Vitamíny A, D, E a K jsou všechny rozpustné v tucích a všechny jsou nezbytné pro vývoj plodu. Nedostatek vitaminu A způsobuje potraty a ovlivňuje funkci řady dětských orgánů. Vitamín E je nezbytný pro plodnost a vědci se domnívají, že je také rozhodující pro správnou dopravu živin placentou. Ve srovnání s vitamíny A a D je velmi jen málo informací o roli vitaminu K v embryonálním a fetálním vývoji. Enzym, který ho používá k aktivování bílkovin závislých na vitaminu K, se nejprve objevuje v kostní a nervové tkáni embrya. Vitamín K se rozpouští jen v tucích a je pro lidské tělo esenciální. To znamená, že si ho organismus nedokáže vytvořit sám, ale do těla se dostává v potravě. Zdroj vitamínu K je třeba špenát, brokolice, petržel, salát, květák nebo zelí. Dále ho pak najdete v rybách, játrech, masu a vejcích.
Ochranné efekty
Je možné, že mateřská strava bohatá na zdravé tuky může mít ochranné účinky. Děti, které se narodily matkám, které se stravovaly potravinami s vysokým obsahem tuků, měly významně nižší riziko rakoviny.
Neznamená to ale, že by vaše jídlo mělo být smažené nebo mastné. Potřebujete získat ty správné druhy tuků a potraviny smažené ve vysoce zpracovaných rostlinných olejích tomu neodpovídají! Které jsou tedy ty prospěšné tuky?
Vajíčka a vaječné žloutky
Vaječný žloutek je bohatý na cholin, který je rozhodující pro nervový vývoj. Vaječné bílky poskytují perfektní bílkoviny. Vejce jsou také bohaté na cholesterol, jsou tak důležité pro pohlavní hormony.
Ryby
Ryby poskytují EFA. Jsou také skvělým zdrojem vitamínu D, který je pro vaše dítě důležitý. Vitamin D v rybách doplňuje další nutričně vyvážené potraviny bohaté na vitamin A, jako jsou játra a olej z tresčích jater.
Kokosový olej
Kokosový olej prospívá imunitě. Dodává také energii a pomáhá tělu spálit nepotřebné zásoby tuku.