Vánoce si bez něj nedokážeme představit. Pokud se pustíme do výroby jeho tradiční varianty, přistane nám na stole kalorická bomba. I tak ho ve vánočním čase milujeme nejen k večeři, ale i k obědu, svačince a někteří z nás dokonce k snídani. A samozřejmě také na chlebíčkách. Přivítejte krále Vánoc – bramborový salát!
Když to vezmeme kolem a kolem, děkovné dopisy bychom měli posílat na adresu Kryštofa Kolumba – bez brambor by totiž bramborový salát nebyl nic moc. První recept na smaženého kapra servírovaného s bramborovým salátem se do českých kuchařek dostal až v roce 1924. Tento salát neobsahoval kořenovou zeleninu, ale strašák všech dietářů – majonéza – na seznamu ingrediencí byl. Za původem bramborového salátu možná stojí jeden francouzský kuchař, který tuto lahůdku proslavil v Rusku. Různé varianty salátu z brambor najdeme po celém světě, ten náš je ale stejně nejlepší!
Už se na něj taky těšíte? Nechte se nalákat našimi recepty a možná letos vyměníte svou klasiku za jeden z našich tipů!
Přesto ale začneme klasikou. Každý svůj milovaný salát dělá trochu jinak, takže tohle je recept, podle kterého ho připravujeme u nás doma.
Klasický bramborový salát
- 500 g brambor
- 2 vejce
- 3 sterilované okurky
- cibule
- sůl, pepř, lák z okurek
- majonéza
- 150 g povařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), možno přidat i hrášek
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- jablko
Brambory a zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka, vejce natvrdo. Brambory, zeleninu i vejce nakrájíme na malé kostky a necháme vychladnout. Přidáme majonézu, hořčici, nadrobno nasekanou cibuli a na kostičky nakrájené okurky. Podle chuti přidáme sůl, pepř a lák z okurek. Pro osvěžení přidáme kousek nadrobno nakrájeného jablíčka a salát promícháme. Nejlepší je až druhý den, když se odleží.
Co si budeme nalhávat, i když se přes rok držíme, o Vánocích sníme, na co přijdeme. Cukroví, chlebíčky, zákusky, řízky… Pokud si alespoň o Štědrém dni budete chtít trochu „odlehčit“, udělejte si salát v dietnější verzi.
Lehký bramborový salát
- 500 g brambor
- 200 ml kuřecího vývaru
- 50 ml rostlinného oleje
- 2 červené cibule
- tři lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
- sůl, ocet, pepř
Po tomhle salátu prostě nemůžete přibrat. Uvaříme brambory a nakrájíme na kolečka. K vychladlým bramborám dáme na kolečka nakrájenou cibuli, olej, hořčici a koření dle chuti. To vše pak přelijeme vývarem a necháme odležet. Ale pozor! Před podáváním ochutnáme a případně dochutíme, zvolené koření a dochucovadla mají tendenci se s uležením měnit.
Ale ruku na srdce, kdo z nás si vánoční bramborový salát dokáže představit bez majonézy? My moc ne, a tak pro vás máme další recept, ve kterém majonéza nechybí.
Elegantní bramborový salát
- 500 g brambor
- 2 jarní cibulky
- sůl, pepř
- 250 ml majonézy
- 6 lžic olivového oleje
- vinný ocet
- citronová šťáva
- dijonská hořčice
Uvařené a vychladlé brambory promíchejte s najemno nakrájenou jarní cibulkou. Připravíme si zálivku z oleje, octu, citronové šťávy, hořčice, soli a pepře a směs s ní polijeme. Vše spojíme majonézou a ozdobíme natí jarní cibulky. Mňam!
Dobrou chuť a klidné svátky!
- 4 žloutky
- 350 ml olivového oleje
- citron
- Našlehejte 4 žloutky, osolte a za stálého míchání přilévejte olivový olej. Míchejte metličkou až do té doby, než v misce vznikne hustá směs. Potom přimíchejte šťávu z jednoho citronu. Nakonec osolte a opepřete.
Chcete si zasoutěžit o skvělý diář Inteligentní ženy?
Mrkněte na náš Facebooku a napište si o něj!