Oslavy Nového roku běžně doprovázejí skleničky něčeho ostřejšího. Obecně platí, že některé druhy alkoholu jsou v malém množství tělu prospěšné. Ale jak je to s těmi dalšími?
Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví, www.svet-zdravi.cz
Pivo: Obsah alkoholu: 3,5–5,5 procent, Kalorická hodnota: 170 kcal/půllitr
Zdravotní hledisko:
V omezeném množství může mít určité výživné hodnoty. Vědci v londýnské King’s College zjistili, že sklenice piva denně je jeden z nejlepších způsobů, jak si zajistit silné a zdravé kosti, protože pivo jedním z nejbohatších zdrojů minerálu křemíku. Je také dobrým zdrojem vitamínu B9, kyseliny listové. Dospělí potřebují 200 mcg/den, těhotné ženy 400 mcg. Jeden půllitr piva obsahuje 68 mcg.
Pivo obsahuje také prvek bor, další troška minerálu potřebná k udržování zdravých kostí. A jeden půllitr nám dodává desetinu doporučené denní dávky niacinu (B3), který podporuje tvorbu energie v buňkách a je důležitým součinitelem naší nervové soustavy. Koncept „pivního těla“ je určitým způsobem nevhodným označením.
Hubnutí a pivo:
Přestože pivo obsahuje spoustu kalorií, je pravdou, že stimuluje a zvyšuje chuť k jídlu a to napomáhá kilogramům, aby se vyšplhaly nahoru. Pivo také obsahuje puriny, látky zvyšující množství močové kyseliny v kloubech, což vede k pakostnici.
Šampaňské: Obsah alkoholu: 12 procent, Kalorická hodnota: 93 kcal/125ml
Zdravotní hledisko:
U pití šampaňského nenajdete žádné výhody pro zdraví, jen několik nevýhod. Pocit malátnosti je způsoben bublinkami a to znamená, že alkohol současně pijete a vdechujete. Může také být absorbován rychleji, neboť bublinky napomáhají alkoholu dostat se do krve. Bublinky, spolu s alkoholem, mohou oslabit chlopeň mezi žaludkem a jícnem, což může vézt k gastroezofageálnímu refluxu a k pálení žáhy.
Bílé víno: Obsah alkoholu: 12 procent, Kalorická hodnota: 93 kcal/125ml
Zdravotní hledisko:
Z důvodu nedostatku kongenerů (příbuzných látek) – chemikálií vytvořených během fermentace, které dodávají nápoji jejich chuť a barvu – u bílého vína máte lepší šanci, že nebudete mít druhý den kocovinu. Vědci z Univerzity Buffalo věří, že při požívání v rozumném množství (ne více než tři malé sklenice denně) může bílé víno pomoci udržovat zdravé plíce. Obsahuje antioxidanty zastavující tvorbu nebezpečných molekul, které mohou porušit tkáň plic.
Pomocí bílého vína vylučuje váš žaludek více kyseliny než obvykle, a může tak vyvolat zánět trávicího traktu a to může vézt k žaludeční nevolnosti. Věří se také, že kysličník siřičitý – používaný ke konzervaci hroznů – může vyvolat astma. Čím sladší víno, tím větší obsah kysličníku siřičitého.
Červené víno: Obsah alkoholu: 10–15 procent, Kalorická hodnota: 85 kcal/125ml
Zdravotní hledisko:
Podle britské vědecké pracovnice, Rebeky Foster, je červené víno vůbec nejlepším alkoholem pro vaše zdraví, pokud je konzumováno v přiměřeném množství. Víno – ať bílé či červené – obsahuje malé množství minerálů a B vitamínů (na druhou stranu ale méně než pivo). V porovnání s bílým vínem má však červené více draslíku, železa a antioxidantů nazývaných fenoly. Ty nás mohou chránit před srdečními chorobami prevencí ucpávání tepen.
Vynikající prevencí proti srdečně-cévním onemocněním je resveratrol. Je příčinou tzv. „francouzského paradoxu“ – kdy obyvatelé Francie, přes nezdravý životní styl mají nízký výskyt srdečně cévních chorob. Může za to právě resveratrol, obsažený v červeném víně. Pozor! Obsah resveratrolu je nejvyšší právě ve Francii (a ve státech s horšími klimatickými podmínkami), protože vinná réva ho vytváří jako obranu před napadením plísněmi. Červená vína ze slunečných oblastí jako je Chile, Argentina, Californie obsahují resveratrolu daleko méně. Resveratrol najdete i v přípravku InCardio.
Jedna či dvě skleničky denně nás také mohou chránit před propuknutím cukrovky, mrtvice a Alzheimerovou nemocí. Pití červeného vína nám může pomoci k lepšímu spánku, tvrdí výzkumy Univerzity v Miláně. Slupky hroznů – které jsou během výroby vína odstraněny – obsahují melatonin, hormon, který udržuje naše tělesné hodiny pod kontrolou a vyvolává spánek. Červené víno vám ale způsobí horší kocovinu než bílé, a to proto, že stejně jako jiné tmavě zabarvené nápoje obsahuje kongenery. Mají zužovat krevní cévy v mozku, což způsobuje bolení hlavy a nevolnost.
Gin: Obsah alkoholu: 37,5 procent, Kalorická hodnota: 55 kcal/25 ml
V porovnání s ostatním alkoholem způsobuje gin rychlejší vylučování vody. Jalovcové bobule, které gin obsahuje, mají močopudný efekt – toto může zhoršovat dehydrataci způsobenou požitím jakéhokoliv alkoholu. Stejně jako ostatní čiré lihoviny neobsahuje konzervanty, takže neobsahuje chemikálie způsobující kocovinu. Požívání ve velkém množství vám nicméně nebude působit dobře. Míchané nápoje zvýší přísun kalorií, ale zpomalí vstřebávání alkoholu.
Baileys: Obsah alkoholu: 18 procent, Kalorická hodnota: 160 kcal/50 ml
Tato směs irské whiskey a smetany je popisována jako pamlsek ve sklenici. Vysoké množství saturovaných tuků dodává na dávku tolik, jako dvě čokoládové sušenky. Přes vysoký obsah alkoholu může být spotřeba omezená díky velmi sladké chuti. Smetana rovněž zpomalí vstřebávání alkoholu v porovnání s nenamixovaným alkoholem.
Whisky: Obsah alkoholu: 40 procent, Kalorická hodnota: 55 kcal/panák
Stejně jako červené víno obsahuje směs rostlin chránících tělo před molekulami, které mohou ubližovat zdravým buňkám. Ty pochází z dubových sudů, ve kterých je whisky uchovávána během dozrávání. Studie prokázaly, že v malém množství může whiskey pomoci proti srdečním chorobám.
Ukázalo se také, že možnost výskytu mrtvice a šedého zákalu je snížena. Na vědecké konferenci v Glasgow bylo slyšeno, že jednosladová whisky může pomoci v boji s rakovinou. Obsahuje totiž kyselinu ellagovou, která může absorbovat škodlivé buňky v těle. Kyselinu ellagovou je možno najít i v některém ovoci. Jednosladová whisky také obsahuje více kongenerů, než míchaná whisky, takže vám může přivodit horší kocovinu.
Vodka: Obsah alkoholu: 40 procent, Kalorická hodnota: 55 kcal/25 ml
Nejčistější z alkoholů. Je destilovaná tak dokonale, že v ní nezůstávají žádné kvasnice. U vodky je také nejméně pravděpodobné, že budete mít kocovinu, nemá totiž žádné konzervanty a barviva. Záleží však na tom, s čím ji smícháte a kolik vypijete.
Brandy: Obsah alkoholu: 40 procent, Kalorická hodnota: 60 kcal/25 ml
Jako ostatní tmavé alkoholické nápoje, brandy obsahuje kongenery, které mohou způsobit silnější kocovinu. Nicméně zde mohou být i nějaké výhody. Podle vědců vám 30 ml kvalitní brandy dodá stejné množství antioxidantů, jako doporučená denní dávka vitamínu C. Výsledky byly podpořeny výzkumem ve Francii, ten ukázal, že pravidelná sklenička Armagnacu (kvalitní brandy) může pomoci zabránit infarktu a trombóze. Studie ukázaly, že účinky toxických molekul nazývaných volné radikály mohou být blokovány fenoly, které najdeme v dubových sudech, ve kterých Armagnac zraje, než se začne plnit do lahví.