Byl objeven počátkem dvacátého století a od té doby zájem o něj nesmírně stoupl. Není divu, vždyť jde o látku, která nejenže brzdí tvorbu vrásek a projevy stárnutí, ale také významně snižuje cholesterol a preventivně působí proti vzniku rakoviny. Navíc lidově řečeno  vyživuje mozek, proto jsou přípravky s obsahem této organické sloučeniny oblíbené mezi studenty, politiky či manažery. Seznamte se se skvalenem!

První zmínka o něm je z roku 1905. Tehdy ho japonští vědci popsali jako složku jaterního tuku hlubinného žraloka druhu squalus aizame žijícího v chladných vodách jižního Pacifiku.

Vědci tenkrát vlastně nevěděli, po čem jdou. Jen chtěli zjistit, čím to je, že se obyvatelé rybářských osad na tichomořském pobřeží severních japonských ostrovů ve zdraví dožívali mnohem vyššího věku než jiné vrstvy populace. A pojítko našli v pravidelné konzumaci žraločího jaterního tuku. Tak se přišlo na skvalen.

V letech 1928-1929 američtí badatelé zjistili přítomnost skvalenu i v organismu rostlin a všech živočichů včetně člověka.

…že na skvalen sází i kosmetické firmy

Léčebný potenciál skvalenu je hojně využíván i v kosmetice. Obecně je totiž považován za látku zkrášlující kůži (brzdí tvorbu vrásek a zpomaluje proces stárnutí kůže), která navíc urychlí hojení oděrek, drobných ran, popálenin, příznivě také působí na pokožku postiženou ekzémem.

Řada firem mimo jiné sází i na to, že je skvalen schopen vsáknout se do kůže, aniž by na ní zanechal mastnou stopu. Proto ho pro mnohé krémy využívají jako nemastnou hydratační složku, která pleť zjemňuje a nedráždí.

Patří mezi dietní potravinové doplňky

Dnes se skvalen díky svým účinkům na organismus řadí mezi takzvaná nutraceutika, což jsou dietní doplňky obsahující vitaminy, stopové prvky, antioxidačně působící látky a látky působící pozitivně na látkovou výměnu.

A jaké jsou jeho pozitivní účinky na organismus? Řada vědeckých studií dokládá, že…

  • Preventivně působí proti vzniku rakoviny
  • Efektivně snižuje hladinu cholesterolu
  • Regeneruje játra a ledviny
  • Eliminuje vedlejší účinky při dlouhodobém užívání léků
  • Má silné antioxidační účinky
  • Několikanásobně posiluje imunitní systém
  • Posiluje i nervový systém
  • Zamezuje vzniku zácpy i průjmů
  • Chrání před radiací – mění se totiž na vitamín D
  • Má výrazné protistresové účinky
  • Má pozitivní vliv na dobrý vývoj dětského organismu

Zdravé mladé tělo vyrobí 100 mg skvalenu denně

Kde a z čeho se skvalen získá? V první řadě je třeba zmínit, že lidský organismus si ho umí vyprodukovat sám. Z větší míry se vytváří v játrech, dále pak v ledvinách, slezině a reprodukčních orgánech. Tělo mladého zdravého člověka si ho denně vyrobí maximálně 100 mg, s věkem ale jeho produkce klesá.

Prokazatelně pozitivní účinky má však při mnohem vyšším denním příjmu. Tak třeba u populace středomořské oblasti, kde je doložený mnohem nižší výskyt srdečně cévních a zhoubně nádorových onemocnění než v ostatních vyspělých zemích, je dlouhodobý denní příjem skvalenu 300 až 420mg. Každodenní složkou stravy tam totiž tvoří olivový olej.

 

Kolik a v čem

 

 Zdrojem skvalenu jsou ale i jiné oleje. Udělejte si představu:

  • Ve 100 g oleje z lněných semen cca 0,6 g skvalenu
  • Ve 100 g olivového oleje cca 0,8 g skvalenu
  • Ve 100 g oleje z pšeničných klíčků cca 0,9 g skvalenu
  • Ve 100 g oleje z rýžových otrub cca 1,3 g skvalenu Ve 100 g oleje z jater žraloků cca 4 g skvalenu
  • Ve 100 g oleje z amarantových semen cca 8 g skvalenu
  • Pokud ani jeden z olejů není součástí vaší kuchyně, nezoufejte. Existuje už celá řada komerčních produktů s obsahem skvalenu – nejčastěji ho zakoupíte ve formě kapslí.