Na otázky čtenářů odpovídá specialistka nové edukativní on-line platformy zeleznezdravi.cz, MUDr. Jitka Koppová

 

Jakou roli má železo v našem těle? 

Železo má v našem těle, respektive především krvi, nezastupitelnou funkci. Je totiž součástí hemoglobinu, prvku červených krvinek, které jsou zásobárnou kyslíku pro všechny naše buňky. Pokud buňky nejsou dostatečně okysličené, nemají dostatek železa a naše tělo pak výrazně strádá. V některých případech nedostatek tohoto prvku vyústí až v chudokrevnost, tzv. anémii, což je závažný zdravotní problém.

Jak je toto onemocnění rozšířeno?

Anémie z nedostatku železa neboli sideropenie je celosvětově nejčastějším hematologickým onemocněním vůbec. V našem regionu postihuje přibližně 20 % žen a 5 % mužů, v rozvojových zemích se jedná až o 70 % populace.

Kdo je nejvíce ohrožen?

Velmi náchylné na nedostatek železa jsou především ženy během menstruace, anebo v průběhu těhotenství, pak i při samotném porodu a po celé období kojení. Průměrná denní potřeba železa je u menstruujících žen 15 mg a u těhotných žen se dokonce jedná až o trojnásobnou dávku. U mužské populace je nejčastěji na vině genetika, nekvalitní strava, nedostatečné vstřebávání železa, obezita nebo prodělané zranění s vysokou ztrátou krve. Náchylnost k anémii mohou mít ale i profesionální sportovci. Průměrná denní potřeba železa u mužů je 5 mg.  Riziko onemocnění ale existuje rovněž v dětském věku, zejména od 6 do12 měsíců života a do 5 let.

Jak se anémie nejčastěji projevuje? U jakých příznaků bychom měli zpozornět?

Mezi nejčastější příznaky patří únava, nevýkonnost, bolesti hlavy, dušnost, bušení srdce a vypadávání vlasů. Mohou se ale dostavit i závratě, pálení jazyka, popraskané ústní koutky, studené nohy a ruce, dále syndrom neklidných nohou, poruchy spánku a paměti, snížená imunita či snížená funkce štítné žlázy. Nicméně ne všichni pacienti s nedostatkem železa mají již anémii, tudíž nemusí mít výše uvedené příznaky v plné míře. Mohou být ale unavenější s menší tolerancí námahy.

Jak se železo do těla dostává? 

Klíčový je vhodně složený jídelníček, železo totiž primárně přijímáme stravou. Vysoký obsah železa má např. červené maso, vnitřnosti, ryby, drůbež, dále zelená zelenina, vejce, mléko a luštěniny. Důležitým zdrojem jsou také ořechy, sušené houby, obiloviny, sušené ovoce a hořká čokoláda. Co se týče železa z živočišných produktů, naše tělo ho dokáže vstřebat přibližně z 30 %, u rostlinných produktů je to pouze asi 10 %. Ačkoliv rostlinné produkty často obsahují více železa než ty živočišné, je pro naše tělo jeho forma velmi obtížně využitelná. Z tohoto důvodu je tedy vhodné potraviny bohaté na železo kombinovat s vitamínem C, který podporuje jeho vstřebatelnost, doporučuje se častější konzumace rajčat, červené papriky, zelí, citrusů či růžičkové kapusty.

Co vegani, kteří nejedí živočišné produkty?

Vegani, kteří nekonzumují živočišné výrobky, musí o to více zařazovat potraviny bohaté na železo a vitamín C. Doporučují se sušené houby, pšeničné otruby, droždí, dýňová a slunečnicová semínka, luštěniny, ovesné vločky, sušené ovoce, zelená zelenina a další. Nicméně v některých případech pouze pestrá strava nestačí a anémie se i přesto objeví.

Jak zjistím, zda mám dostatek, nebo naopak nedostatek železa v těle?

Obsah železa v těle je možné zjistit na běžné lékařské prohlídce na základě odběru krve. Lékař většinou doporučí správnou dietu a při potvrzení anémie zvolí účinnou léčbu.

 

Více se dozvíte na www.zeleznezdravi.cz