Italská kuchyně v sobě spojuje dvě velmi příjemná nej – je považována za jednu z nejchutnějších i nejzdravějších na světě. A to si Italové neodpírají potěšení, jako je lahodné víno, božské dezerty a zmrzlina, káva nebo nepříliš zdravá pizza. Vše ale vyvažují množstvím čerstvé i zpracované zeleniny, ovoce, kvalitních rostlinných olejů a sýrů, ořechů a ryb. Které potraviny jsou z italské kuchyně ty nejcennější?
Rajčata jsou velmi kaloricky chudá, a tedy vhodná při dietách, zato ale obsahují bróm, který má pozitivní vliv na nervový systém, draslík, hořčík, železo a zinek, a mají pozitivní účinky na trávení. Vhodná jsou již pro malé děti, jen pozor na případné alergie. Bazalka, oblíbená bylinka Italů, zase podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a odstraňuje problémy s nadýmáním.
Ryby a mořské plody nám prospívají omega-3 mastnými kyselinami, které výrazně snižují riziko srdečních chorob a nemocí krevního oběhu. U dětí jsou nezbytné pro zdravý vývoj mozku. Jód zase potřebujeme pro správnou činnost štítné žlázy. Díky aminokyselině tryptofanu navíc budeme mít lepší náladu. Plody moře, například ústřice, jsou důležitým zdrojem zinku, který je důležitý pro růst a plodnost.
Parmezán, asi nejoblíbenější sýr Italů, vyniká vysokým obsahem vápníku, nejvyšším ze všech sýrů vůbec. Obsahuje ho 1100 mg na 100 g sýra a je tak vhodný zejména pro děti a staré lidi, kteří potřebují vyživovat kosti. Artyčoky, které Italové milují na pizze, zase dokážou skvěle detoxikovat tělo. Rovněž pomáhají snižovat špatný cholesterol a zlepšovat trávení.
Zastudena lisovaný olivový olej je jedním z nejlepších a nejlépe stravitelných tuků pro naše tělo. Navíc zbytečně nezatěžuje naše srdce a cévní systém. Italové ho přidávají již do prvních příkrmů pro kojence, a pokud máte k dispozici extra panenský od ověřeného výrobce, můžete se jimi směle inspirovat.
Je ale třeba zdůraznit, že zdraví prospěšné budou výše uvedené potraviny jen v případě, že jsou kvalitní, čerstvé a správně skladované. Rajčata ze supermarketu nemají ani mnoho chuti a vůně, ani prospěšných látek. Mražené ryby jsou často především plné vody a po tepelné úpravě vám zbydou jen oči pro pláč. Nastrouhaný parmazán v pytlíčku je ten nejhorší, jaký si můžete koupit a na chuti je to znát. Zdravotní přínos olivového oleje je podmíněn nejvyšší kvalitou, a tak by se dalo pokračovat.
Pokud se vám nechce věnovat čas shánění prvotřídních surovin a vaření dobrot doma, zajděte si do některé z vyhlášených restaurací a nechte se zdravě hýčkat. Na závěr si klidně můžete dopřát některý z proslulých dezertů. Nejkvalitnější italské pokrmy vám naservírují třeba v restauraci MANÚ Risto & Lounge, kterou vede známý šéfkuchař, „Ital v kuchyni“, Emanuelle Ridi. Najdete ji na Dětském ostrově v Praze a kromě tradiční italské kuchyně v moderním hávu a špičkového servisu si užijete i dech beroucí výhled na Vltavu.