Používáme ho jako dekoraci, často ale nevíme, co si s ním vlastně počít. V tu chvíli si musíme vzpomenout, že se z něj vyrábí oblíbená grenadina, jedná se posilovač imunitního systému a využití pro něj najdeme dokonce i v kosmetice! Ano, je to GRANÁTOVÉ JABLKO, podzimní ovoce, které nám prospívá celý rok.

Tolik živin a přitom tak málo kalorií! Granátová jablka tvoří až ze tří čtvrtin voda, dále obsahují velké množství sodíku a zdravých cukrů. Vitamíny A, B1, B2, B3, B9, C a E, také vysoké množství fosforu, chlóru, manganu, zinku, vápníku a magnézia, též měď a železo. V neposlední řadě je granátové jablko velmi bohaté na vlákninu a kyselinu citronovou. Díky tomu je ideálním elixírem zdraví zvláště po těhotné ženy.

„Divně“ tvarované ovoce

Granátově jablko je plodem granátovníku, menšího stromu rostoucího hlavně ve Středozemí. Plod je zhruba deset až dvanáct centimetrů veliký, tvarem připomínající zakulacený šestibok. Slupka je žlutooranžová až tmavě červená a je velmi tvrdá a tlustá. Pod ní najdeme šest až dvanáct pouzder, v nichž se nachází semena. V jednom plodu pak může takových semen být až 500!

Granátové jablko = antioxidant

Granátové jablko pomáhá neutralizovat škodlivé efekty volných radikálů, zabraňuje oxidaci, čistí krev, zabraňuje tvorbě cévních usazenin, zmírňuje kyselost žaludku, pomáhá zdravému trávení, reguluje krevní tlak, přispívá k celkovému posílení organismu a pomáhá předcházet výskytu mnohých nemocí, včetně rakoviny.

Obecně se granátové jablko doporučuje jako pomocný prostředek při různých nepravidelnostech zažívání a trávení. Prospěšné je i pro naše játra, která obnovuje a regeneruje. Džus z granátového jablka se doporučuje pít při zánětech i kardiovaskulárních chorobách. Je to prostě všelék.

Granátové jablko v kuchyni

Z granátového jablka využíváme zrníčka, respektive šťávu z nich. Z té se vyrábějí džusy, ale třeba i oblíbená přísada do letních koktejlů – sirup grenadina. Granátové jablko dále zpestří ovocné i zeleninové saláty, skvěle se hodí ke grilovaným masům a hermelínu.

V létě, kdy o své zdraví dbáme zpravidla nejvíce, granátová jablka většinou v obchodě jen tak snadno neseženeme. Jako zdroj kvalitních vitamínů tak poslouží alespoň kvalitní džus. A právě ten použijete třeba při přípravě tohoto receptu:

  Pomazánka z granátového jablka

Nejprve smícháme tvaroh, mléko a najemno nasekanou jarní cibulku. Přimícháme džus z granátového jablka a poté opatrně zrníčka, pár si jich můžeme nechat stranou na dozdobení pečiva. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým celozrnným pečivem.

 

 Kosmetický zázrak

Granátové jablko má široké využití i v kosmetickém průmyslu. Hlavně zrníčka používají kosmetické firmy pro jejich antioxidační účinky – extrakt pomáhá zpevňovat suchou pokožku a hydratovat ji, chrání kůži před projevy stárnutí, projevuje i silné antiseptické a protizánětlivé účinky, což se hodí při péči o problematickou pokožku.

Smoothie z granátového jablka

Do mixéru vložte zrníčka granátového jablka, zralý banán, kousky jablka, mandarinku, kiwi, rybíz, borůvky, šťávu z půlky citronu, vodu (nebo granátový džus) a med – vše rozmixujte a pak už jen užívejte!