Jsou krásné, jsou jedlé, jsou zdravé a ohromit jimi své hosty přichází do módy. Víte, o čem je řeč? O jedlých květech, kterými můžete v prvé řadě ozdobit, ale některými i ochutit rozličná jídla i nápoje!
Mezi obecné zásady k používání jedlých květů patří jejich trhání v co nejčerstvějším stavu, vrcholném květu, suchých a svěžích, a okamžité zpracování – zamražení, usušení nebo použití začerstva. Je třeba se vyhnout květům jakkoliv zavadlým, narušeným a nevzhledným. Sbírejte jen květy rostlin, o jejichž jedlosti bezpečně víte, a v prostředí, kde nehrozí znečištění výfukovými plyny, průmyslovými postřiky, hnojivy a podobně. Ideálně tedy třeba na vlastní zahrádce či v truhlíku, nebo alespoň na louce v přírodě, daleko od silnice. Nepoužívejte do jídel a nápojů květy rostlin zakoupených v zahradnictví.
Šampaňské s levandulí
Jednou z nejvděčnějších bylin s jedlými květy je levandule. Okrášlí a provoní vám zahrádku nebo balkon a nakonec, dokud jsou květy ještě svěží, jimi můžete ozdobit třeba šampaňské, sorbet nebo několik květů naložit do oleje, který získá jedinečnou chuť a vůni a neopakovatelným způsobem pak ochutí například salát. Pokud květy usušíte, zkuste jich lžičku přidat například do moučníků, které rázem povýšíte na nebeskou pochoutku. Ale opatrně, přeci jen chuť a vůni levandule máme spojenu hlavně s kosmetikou a nechcete mít pocit, že jíte sprchový gel.
Růžová magie
Osvědčeným a krásným jedlým květem je růže. Její lístky jsou lahodné chuti, proto se nemusíte bát přimíchat je přímo do salátů nebo sorbetů, kde vytvoří barevně velmi atraktivní doplněk. Vaším tajným receptem pro nejmilejší návštěvy může být klasická rosolka, likér ochucený a obarvený právě růžovými plátky. Na internetu lze dohledat mnoho receptů. Vyrobit si můžete i růžový sirup, džem nebo plátky naložit do cukru či kandovat.
Fialky zamrazte
V lese si můžete na jaře nasbírat vonné kvítky fialek a zamrazit je třeba spolu s vodou nebo jemnou růžovou šťávou do tvořítek na led – takové kostky pak báječně oživí každý koktejl. Drobné kvítky budou dobře vypadat a chutnat i na zmrzlině nebo salátu. Smetánku lékařskou neboli pampelišku zná asi každý, a ví i to, že se z květů dá dělat obdoba medu nebo sirup a že mladé listy jsou dobré v salátu. Zkuste ale i méně obvyklé použití. Drobné úzké okvětní lístky z pevného, mladého a pěkného květu použijte do rýže nebo jako posyp salátu, případně si nerozvité květy opražte na másle a přidejte rovněž do salátu nebo k masu. Pochutnáte si.
Pestrá škála jedlých květů
A které další květy se dají použít? Sedmikrásky, karafiáty, ovšem bez bílé části květů, která je nahořklá, orchideje, měsíček, maceška, klasikou všech klasik je bez, který neupotřebíte jen do sirupu, ale i do polévky nebo letních koktejlů. Chutné jsou i bezové květy smažené v těstíčku. Begónie má příjemnou ovocnou chuť a skvělá je do salátů. Dalšími jedlými květy jsou třeba heřmánek nebo jabloňový květ.
Něco pro zdraví
Jedlé květy dnes seženete i v supermarketu nebo si můžete koupit a zasadit speciální směs semen, ze kterých vám vyrostou právě jen květiny, jejichž květy můžete jíst. Existují i kuchařky, které se přímo věnují přípravě dezertů, polévek, salátů i jiných jídel s použitím jedlých květů, jak pro účely ochucení, tak dekorace. Navíc většina jedlých květů je zdravá a pro váš organismus blahodárná. Například měsíček působí protizánětlivě, jako prevence proti rakovině, obsahuje lutein, který je prospěšný pro oči a vitamin C. Lichořeřišnice má zase antibakteriální a antibiotické účinky. Růže obsahuje vitamin C a pomáhá proti kardiovaskulárním onemocněním a fialky zlepšují cirkulaci krve v těle.
Vyberte pěkné okvětní plátky doma pěstované růže a opatrně je otrhejte, omyjte a osušte, lze použít nejnižší stupeň sušičky. Rozšlehejte bílek – nikoliv až do pěny, jen lehce – a malým štětečkem jej na květy jemně z obou stran naneste a lístek odložte na mřížku. Nechte chvilinku odpočinout a důkladně pocukrujte moučkovým cukrem. Sušte na nejnižší výkon v sušičce asi jednu hodinu nebo den při pokojové teplotě. Následně opatrně vložte do uzavíratelné dózy a uchovejte v chladu, nebo pokud si přejete, aby vám lístky vydržely delší dobu, v mrazáku.