Pět tisíc let stará indická nauka o životě tvrdí, že většina zdravotních potíží je způsobena špatnou stravou. Podle ájurvédy lze až 80 % nemocí ovlivnit vhodným jídlem a jeho správným načasováním.
Ájurvédské vaření není nijak náročné, zvládnete ho s pomocí běžně dostupných ingrediencí. Co je však velmi důležité – respektovat denní režim, aktuální roční období a především – každé jídlo připravovat s láskou.
Začněte nový den teplou snídaní
Ruku na srdce, stihnete se každé ráno nasnídat? Dobrá snídaně vás „probudí“ a dodá vám energii na celý den. Podle ájurvédy bychom měli snídat mezi 7. a 8. hodinou. Na jaře a v létě dejte přednost lehké snídani, teď v zimě ale zvolte něco sytějšího, například talíř horké polévky, míchaná vajíčka či obilnou kaši s medem, sušeným ovocem a ořechy. K svačině se hodí kousek zeleniny nebo třeba hrst opražených dýňových či slunečnicových semínek. Když nemáte nic z toho po ruce, vypijte alespoň sklenici teplé vody.
Před obědem snězte špetku zázvoru
Ideální čas oběda je mezi 12. a 13. hodinou. Přibližně 30 minut před jídlem, případně hned po něm, se doporučuje požít malou špetku koření, které podporuje trávení (například zázvor nebo kardamom). Při obědě byste měli málo pít, jinak si naředíte trávicí šťávy a enzymy a zhoršíte proces zažívání. Z nápojů je nejlepší teplá voda, čaj (fenyklový, zázvorový), případně malá sklenka suchého červeného vína. Zasednout k večeři radí ájurvéda mezi 17. a 19. hodinou.
V zimě omezte studené nápoje
Během chladných měsíců by měly být v jídelníčku zastoupeny sladké, slané a kyselé potraviny, dušená zelenina a ovoce, rýže, mléčné výrobky, med, bílé maso a ryby. K pití jsou vhodné teplé nápoje – bylinné čaje a teplá voda s limetkovou šťávou. Naopak je třeba omezit syrovou stravu (zeleninové saláty) a studené nápoje. Nepostradatelnou součástí ájurvédské kuchyně je také koření, které se používá nejen pro zvýraznění chuti a vůně, ale zároveň i jako účinný přírodní lék. Které druhy jsou ty nejoblíbenější?
Lékárnička ukrytá v kořenkách
Za posvátnou bylinu se považuje bazalka, která má výborné antibakteriální účinky, podporuje chuť k jídlu a vylučování žaludečních šťáv. Stimuluje krevní oběh, pomáhá při revmatismu a nervovém napětí. Žluté hořčičné semínko se zase doporučuje při špatné funkci střev (tzv. líný žaludek) a snížené tvorbě žluči, proti parazitům, u revmatických potíží, proti vysokému krevnímu tlaku a kornatění cév (ukládání tuků v cévních stěnách). Hřebíček dodává životní sílu, chrání srdce a zlepšuje prokrvení. Působí proti křečím, má dezinfekční a hojivé účinky, pomáhá při kolice, zklidňuje podrážděný žaludek, zabraňuje plynatosti a ulevuje při bolestech zubů. Koriandr odstraňuje nadýmání, mírní žaludeční křeče a pomáhá proti překyselení. Je výborný proti migréně, astmatu a průjmovým onemocněním a posiluje paměť. Černý pepř podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a velmi účinně likviduje střevní parazity. Blahodárně ovlivňuje činnost srdce, jater a pohlavních orgánů. Pomáhá při kožních potížích, problémech s dýcháním, při zahlenění, bolesti zubů a zánětech všeho druhu.
Jste naštvaní? Raději nevařte!
Jednou z důležitých ingrediencí při přípravě pokrmů je podle ájurvédy láska. Během vaření se totiž do jídla přenášejí také všechny naše emoce, které právě prožíváme. Možná si vzpomenete, že nejvíc vám chutnaly dobroty, které vám vařila babička nebo maminka. Pokud je to tedy možné, vyhýbejte se vaření v situacích, kdy jste pohlceni stresem, jste plní strachu, vzteku, zloby či jiných negativních emocí. Naopak, pokrm připravený s láskou má blahodárný vliv na trávení a dokáže zmírnit celou řadu zdravotních potíží.