Říká se mu „ovoce bohů“ nebo také „král všeho ovoce“. Až příště půjdete kolem regálů s ovocem a zeleninou, nezapomeňte na mango. Pochutnáte si a přitom prospějete svému tělu.
Podporuje imunitu
Mango má okouzlující chuť a vůni lehce připomínající broskev, ovšem s osobitým aroma a konzistencí. Obsahuje vůbec nejvíc vitamínu A ze všeho ovoce, navíc má i vysoký podíl vitamínu C a E a antioxidačních látek. Vitamín E, C a beta karoten jsou strážci zdraví a nezbytností pro správnou funkci imunitního systému. Slouží pro celkové posílení těla. Mango je také vhodné konzumovat při detoxikačních kůrách nebo během nemoci. Jestliže se nemůžete zbavit rýmy, kašle nebo zánětů v krku, vyzkoušejte ho, vitamíny A i E totiž podporují obnovu sliznic. Mango patří mezi skutečné vitamínové bomby, protože kromě uvedených vitamínů obsahuje také zinek, hořčík, měď, mangan a draslík. Proto se nebojte vyměnit vitamínové tablety z lékárny za kus čerstvého ovoce.
Buďte krásnější
Nemůžete spát nebo jste nervózní? Trpíte depresí? Možná vám chybí vitamín B6, a právě mango je jedením z nejbohatších přírodních zdrojů tohoto vitamínu. Jeho nedostatek okamžitě poznáte na své pleti, která bývá vysušená a má sklony k tvorbě pupínků.
Mango vám taky pomůže v boji proti vráskám nebo pigmentovým skvrnám. Vezměte čajovou lžičku dužiny manga, půl lžičky mléka a medu. Vše smíchejte a vyrobte si domácí pleťovou masku. Vmasírujte ji do pokožky a nechte pár minut působit. Antioxidanty obnoví vaši pleť, pomohou vyčistit zanesené póry a zbaví vás odumřelé kůže. Vitamín C se postará o tvorbu kolagenu, a proto bude vaše pleť pružnější.
A co vlasy?
Vitamín E také podporuje růst a regeneraci vlasů. Pomocí manga můžete zatočit s lupy a získat hebkou a lesklou hřívu vlasů. Smíchejte 2 vaječné žloutky se lžičkou bílého jogurtu a rozmačkanou dužinou z manga. Naneste na mokré vlasy a nechte asi 20 minut působit. Vaše vlasy získají hebkost a pružnost.
Jak mango jíst?
Mango je třeba překrojit napůl a vyndat pecku. Ne vždy je to ale ten nejsnadnější způsob. Můžete použít škrabku na brambory a mango jednoduše oloupat a nožem pak odkrajovat. Když se vám povede pecku vypreparovat, můžete ji zasadit a vypěstovat si vlastní plody.
Ovoce je nejlepší čerstvé, jen tak nakrájené na kousky, protože se v zachovají všechny zdraví prospěšné látky. To ale není jediná varianta konzumace. Mango může být součástí letních salátů, dezertů, bábovek, zmrzlin, ovocných pohárů… Skvělé bude například nakrájené na kousky s bílým jogurtem a s müsli jako zdravá snídaně nebo svačina. V horkých letních dnech nechte mango vychladit v lednici. Studené je ještě lepší a zdravě se tak osvěžíte. Hodí se ale i ke slaným pokrmům. Mnoho gurmánů ho používá jako přílohu k masu, rybám nebo dokonce do polévek. Skvěle se hodí i k většinu sýrů. Mango najde své uplatnění i v různých alkoholických a nealkoholických nápojích. Můžete ho použít do smoothie nebo letních koktejlů, chutí ani účinky vás určitě nezklame.
Ingredience: 2 ks oloupaného a nakrájeného manga, 300 ml limetkového sirupu, 1–2 panáky bílého rumu, máta, trochu třtinového cukru a pár kapek z limety
Postup: Oloupané mango rozmixujte s cukrem, limetkovým sirupem a šťávou. Vmíchejte rum a mátu. Do sklenice si dejte pár kostek ledu a zalijte připraveným drinkem. Nemusíte do nápoje ani přidávat rum, nealkoholická verze je stejně chutná a výborně třeba poslouží jako osvěžení pro děti místo přeslazených džusů a limonád.