Těšíte se na Velikonoce, ale stejně jako v období Vánoc řešíte, jak neporušit dietu? Právě pro vás je určený tento článek. Najdete v něm tipy, jak odlehčit velikonoční menu a nepřijít o tu báječnou chuť a vůni Velikonoc.

A začneme hned tím nejdůležitějším – velikonoční nádivkou. Trik je v tom, že v tomto tradičním velikonočním pokrmu navýšíte podíl bílkovin na úkor tuků a nezdravých sacharidů – jídlo pak bude sytější a zdravější. Zdravější verzi velikonoční nádivky připravíte takto:

 

Připravte si:

4 rohlíky

200 ml mléka

4 vejce

vařené/pečené kuřecí maso NEBO šunku s velkým podílem masa

1 větší mrkev

kopřivy nebo čerstvý špenát

150 g bílého jogurtu

česnek

máslo

pepř, sůl, muškátový oříšek, práše do pečiva

Rohlíky nakrájené na kostičky zalijte mlékem. Přebytečné mléko z rohlíků vyždímejte, poté přidejte maso (cca 300g), nastrouhanou mrkev a kopřivy nebo špenát a prášek do pečiva. Důkladně promíchejte. V jiné misce ušlehejte žloutky s česnekem, trochou muškátového oříšku a jogurtem a přidejte k rohlíkové směsi. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte k rohlíkové směsi. Podle chuti osolte a opepřete. Směs rozprostřete do pekáče a navrch dejte kousek másla. Pečte na 180 stupňů zhruba tři čtvrtě hodiny.

Vejce, vejce, vejce… Do polévky s nimi!

Pokud máte v domácnosti zastoupené mužské pohlaví, určitě budete hned v poledne řešit, co s tolika vykoledovanými vejci. Pomazánky na sto způsobů už se přejedly, co ještě se dá s vařenými vejci dělat? Možná se budete divit, ale takové vařené vejce zpestří každou polévku. Třeba právě hned tu velikonoční.

Připravte si:

3 brambory

1 mrkev

1 cibuli či pórek

půl kedlubny

3 vařená vejce

1 l vývaru

máslo, kmín, sůl, pepř, pažitka

Zeleninu nakrájejte na kostičky a orestujte na másle dozlatova. Pak zalijte vývarem, okořeňte a vařte do změknutí. Nakonec přidejte nakrájená vejce.

Jehněčí nebo králík

Po polévce má přijít na stůl to hlavní – tradičně to bývá jehněčí nebo králík – obě masa jsou málo tučné, tedy dietní. My si připravíme první z nich.

Připravte si:

1 kg jehněčí plece

česnek

listový špenát

kvalitní šunku s vysokým podílem masa

olivový olej, sůl, pepř

Ples očistěte a odkrájejte tuk. Rozkrojte ji, aby se z ní posléze dala tvarovat roláda. potřete olivovým olejem, solí, pepřem a česnekem. Na tuto marinádu dejte plátky šunky a špenát. Zarolujte a svažte. Pečte na 150 stupňů 2 a půl až 3 hodiny, občas obracejte a podlévejte vodou. Tahle mňamka je výborná s bramborovou kaší.

Místo šunky použijte mozzarelu. Jídlo bude ještě dietnější!

Beránková bomba. Ovšem ne kalorická

Na žádném velikonočním stole nesmí chybět beránek. Jeho tradiční piškotová verze je ale tak trochu kalorickou bombou, a tak si letos udělejte raději beránka podle našeho receptu. Je tvarohový, zdravý a výborný!

Připravte si:

125 g celozrnné mouky

125 g polohrubé mouky

prášek do pečiva

250 g tvarohu

200 g másla

150 g medu

30 g mletých ořechů,

rozinky namočené v rumu

citronovou kůru

2 vejce

Kvalitní čokoláda (na polevu)

Mouky prosejte a smíchejte s kypřícím práškem a ořechy. Přidejte tvaroh, rozpuštěné máslo, med, vejce, rozinky a kůru z citronu. Těsto promíchejte a nalijte do formy. Pečte na 180 stupňů asi 35 minut. Hotového beránka polijte kvalitní čokoládovou polevou. Mňam!

V kurzu je letos také mrkvový beránek. V tomto receptu je použita mouka špaldová a celozrnná a na zjemnění právě mrkev a jogurt.