Bylinky jsou nejenom skvělým kořením do kuchyně a prostředkem lidového léčitelství, ale dají se nápaditě využít i při přípravě netradičních letních drinků. Vyzkoušejte jejich chuť a nechte se osvěžit nejenom chladným nápojem, ale také povzbudit účinky jednotlivých bylinek.
Tymián je příbuzný mateřídoušky
Tato bylinka původem ze Středomoří je nejenom skvělým kořením s ostřejší chutí, ale má také dezinfekční účinky. Zlepšuje rovněž trávení, normalizuje funkci trávicího traktu, pomáhá při braní antibiotik a kandidóze. Obnovuje organismus při vyčerpání a stresu, podporuje krevní oběh. Mírní kašel a působí proti zadržování vody v těle.
Budeme potřebovat: zelený čaj, čerstvý nebo kompotovaný ananas, čerstvý tymián
Postup: Uvaříme zelený čaj a přidáme do ještě horkého nápoje snítky tymiánu. Necháme cca 10 minut louhovat. Do sklenic si připravíme led, na něj dáme ananas. Přidáme vychladlý čaj a dolijeme perlivou či neperlivou vodou.
ŠUMIVÁ LIMONÁDA S TYMIÁNEM
Budeme potřebovat: 5 snítek čerstvého tymiánu, ½ šálku cukru krystal, ½ šálku vody, ¾ šálku čerstvé citronové šťávy, perlivou vodu
Postup: V nádobě svaříme vodu s cukrem, přidáme tymián a vaříme ještě 4 až 5 minut. Odstavíme, necháme vychladnout a vyjmeme tymián. Ve džbánu nápoj smícháme s citronovou šťávou a perlivou vodou. Podáváme s ledem a můžeme ozdobit snítkou tymiánu.
Zázvor podpoří imunitu i hubnutí
V zázvoru je obsažena řada vitamínů a minerálních látek a také cenné esenciální oleje. Pozitivně působí na trávicí trakt, podporuje trávení a potlačuje pálení žáhy i nadýmání, pomáhá při snižování váhy, posiluje imunitní systém, zmírňuje nevolnosti a působí také jako přírodní afrodiziakum.
Budeme potřebovat: zelený čaj, čerstvý zázvor, broskve nebo nektarinky, med, citron
Postup: Připravíme si zelený čaj a rozpustíme v něm med. Pak přidáme zázvor a plátky citronů, nakrájených na poloviny. Do nádoby anebo přímo do sklenic dáme led, na něj kousky broskví nebo nektarinek, přilijeme vychladlý čaj a doplníme neperlivou vodou.
ZÁZVOROVO-GRAPEFRUITOVO-BAZALKOVÉ VARIACE
a) bazalkovo-zázvorový sirup
Budeme potřebovat: 1 šálek čerstvé bazalky, 1 šálek cukru krystal, 1 šálek vody, čerstvý zázvor
Postup: Vodu vaříme s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme čerstvou bazalku a zhruba 3 cm dlouhý kus oloupaného čerstvého závoru, najemno nastrouhaného. Povaříme ještě asi minutu a necháme louhovat přibližně 20 minut. Pak scedíme. Chutná výborně s perlivou i neperlivou vodou.
b) limonáda
Budeme potřebovat: 1l perlivé vody, 2 grapefruity, čerstvou bazalku, led
Postup: Vymačkáme šťávu z jednoho grapefruitu. Velký džbán naplníme do poloviny ledem, na něj nalijeme vymačkanou šťávu a bazalkovo-zázvorový sirup. Dolijeme perlivou vodou, ozdobíme plátky druhého grapefruitu a přidáme lístky bazalky.
Bílý cukr můžete nahradit třtinovým, medem nebo třeba sirupem z agáve. Množství sladidla si můžete upravit podle vlastní chuti a preferencí. Uvedené recepty slouží pouze jako inspirace, přísady a poměry si můžete upravit podle vlastní fantazie. Léto je totiž k experimentování s chutěmi jako stvořené.
Levandule může být bílá nebo růžová
Levandule je nejenom krásná a voňavá, ale také dezinfikuje, uklidňuje a pomáhá proti bolestem hlavy a migrénám. Uleví i při nespavosti, nervozitě nebo závratích. V šatníku odpuzuje moly a masáže levandulovým olejem jsou vítaným prostředkem úlevy například při revmatických bolestech.
a) levandulový sirup
Budeme potřebovat: 1 šálek cukru krystal, ¾ šálku vody, 1,5 polévkové lžíce sušené levandule, fialové potravinářské barvivo (není nutné)
Postup: Svaříme vodu s cukrem. Po jeho rozpuštění přidáme sušenou levanduli. Povaříme 1 minutu a necháme louhovat 20 minut. Scedíme a můžeme přidat potravinářské barvivo. Necháme vychladnout.
b) limonáda
Budeme potřebovat: 8 šálků kokosové vody, 4 šálky vody, 1 a ½ šálku čerstvé citronové šťávy, 1 a ¾ šálku cukru krystal Postup: Ve džbánu smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme. Potom přidáme levandulový sirup. Podáváme vychlazené, s ledem. Můžeme ozdobit plátky citronu a snítkou máty a levandule.
Máta peprná pohladí žaludek
Krásně voňavá máta peprná má blahodárné účinky na trávicí ústrojí, odstraňuje nevolnosti, působí protizánětlivě a proti nadýmání. Podporuje funkci jater, žlučníku a slinivky, předchází bolestem a odstraňuje napětí hladkého svalstva. Mentol vyvolává pocity chladu, působí proti stresu, osvěžuje a uvolňuje. Výborný je i černý nebo zelený čaj, ve kterém se nechají vylouhovat lístky máty peprné, ať už čerstvé nebo sušené.
Budeme potřebovat: (na 4 porce): 8 kávových lžiček čerstvých borůvek, 4 kávové lžičky čerstvé citronové šťávy, 8 lístků čerstvé máty peprné, 4 kávové lžičky čerstvé limetkové šťávy, podle chuti med nebo třtinový cukr, perlivou vodu, led
Postup: Ve sklenici rozdrtíme borůvky a mátové lístky, přidáme citronovou šťávu a led. Vše přelijeme limetkovou šťávou a doplníme perlivou vodou. Můžeme osladit dle chuti.
Estragon si poradí s řadou neduhů
Bylinka s příjemnou, pikantně kořeněnou chutí s lehce lékořicovým nádechem nachází uplatnění v lidovém léčitelství. Stará se o zdraví kardiovaskulárního systému, odstraňuje tělesný zápach i nepříjemný dech, zlepšuje trávení a látkovou výměnu, tlumí bolest a celkově uvolňuje.
Budeme potřebovat: bílý čaj, čerstvý estragon, hnědý cukr
Postup: Uvařený bílý čaj dáme vychladit. Mezitím dáme vařit 1 šálek vody s ½ šálkem cukru a estragonem. Necháme přejít varem, ztlumíme plamen a povaříme do rozpuštění cukru. Ve sklenici smícháme vychladlý bílý čaj s vychladlým estragonovým sirupem. Podle chuti přidáme citron a led.